Werking UV Lamp voor Filter

Lees alles over de technische werking van UV lampen, hoe je controleert of deze nog goed werkt, wanneer je deze vervangt en hoe je deze vervangt.

Lees ook ons blog over de werking van UV-c en BluClear UV-c apparaten.

Hoe werkt UV in filter?

Een UV lamp helpt in het filter met het vernietigen van algen en andere micro-organismen. Wanneer je last hebt van zweefalgen worden deze vernietigd en eruit gefilterd. Een UV lamp helpt dus met het helder krijgen van je vijver.

Onze BluFilter en BluPressure filtersystemen hebben allemaal een ingebouwde UV-c lamp om je filter te ondersteunen met het helder krijgen en houden van het water in je vijver.

Wil je je filter extra ondersteunen met UV capaciteit? Dan kun je deze uitbreiden met een krachtige BluClear UV-c apparaat.

Goede werking van UV lamp controleren

Een UV lamp in je filtersysteem kan na verloop van tijd uitgewerkt raken. Ook is een UV lamp fragriel en kan deze mogelijk beschadigd raken. Het is dus van belang om na installatie, vervanging of verloop van tijd te controleren of je UV lamp nog goed werkt. De filtersystemen van BluGarda die een UV lamp bevatten, zijn allemaal uitgerust met een 'kijkgat' om te controleren of de UV lamp nog werkt.

Stappen om te controleren of je of de UV lamp nog werkt

  1. Raadpleeg de handleiding om zeker te weten dat de UV lamp en het filtersysteem goed zijn aangesloten
  2. Schakel het filtersysteem met de UV lamp in, zorg ervoor dat deze niet droogloopt
  3. Bekijk het kijkgat van het filtersysteem om te controleren of er een blauwe gloed uit komt
  4. Wanneer deze blauw oplicht, weet je dat de UV lamp in werking is. Licht deze niet blauw op? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Tip: het kan zijn dat de blauwe gloed bij daglicht niet goed zichtbaar is. Controleer het voor de zekerheid in het donker of door je handen om het kijkgat te plaatsen. Zo weet je zeker of de UV lamp werkt of niet.

Wanneer UV lamp vervangen?

We raden aan de UV-c lamp elk seizoen of na 8.000 branduren te vervangen.

In elk van onze producten kun je de lampen gemakkelijk zelf vervangen. Bekijk de handleiding van de BluFilter, BluClear of BluPressure hoe je de UV-c lamp vervangt.

Twijfel je of je de UV lamp moet vervangen? Controleer dan zoals hierboven beschreven de werking van je UV lamp.