Filtermateriaal

Om het eco-systeem en goede filtering in je vijver te stimuleren bevatten de filtersystemen van BluGarda één of meer van de volgende soorten filtermateriaal:

  • Filterschuim/filtermatten
  • Filterborstels
  • Bioballen
  • Zeoliet

Filterspons & Filtermatten

Filtermatten of filtersponsen werken als een mechanisch filtermedium. Ze vangen grove en fijne deeltjes op uit het water, zoals bladeren, algen en vuil. Bij het gebruik plaats je de matten of sponzen in het filtercompartiment van je vijverfilter. Het is belangrijk om ze regelmatig te controleren en, indien vervuild, voorzichtig uit te spoelen met vijverwater om de nuttige bacteriën te behouden.

Vermijd het gebruik van kraanwater, omdat dit de gunstige bacteriën kan doden. Vermijd daarnaast ook (chemische) reinigingsmiddelen, deze kunnen schadelijk zijn voor vissen, planten en andere levende organismen in je vijver.

Zeoliet

Zeoliet is een natuurlijk mineraal dat vooral bekend staat om zijn vermogen om ammoniak uit het water te verwijderen. Voor gebruik moet je het zeoliet eerst grondig spoelen. Plaats het vervolgens in een netje of filterzak en leg het in het filter of direct in de vijver.

Zeoliet kan na verloop van tijd verzadigd raken. Om het te regenereren, kun je het een nacht in een zoutoplossing laten weken en daarna grondig spoelen voordat je het opnieuw gebruikt.

Bioballen

Bioballen zijn ontworpen voor biologische filtratie en bieden een groot oppervlak voor de groei van nuttige bacteriën. Deze bacteriën helpen bij het afbreken van schadelijke stoffen zoals ammoniak en nitrieten. Plaats de bioballen in het biologische compartiment van je vijverfilter. Ze hebben weinig onderhoud nodig, maar het is goed om ze af en toe te controleren.

Als ze vervuild zijn, spoel ze dan voorzichtig af met vijverwater om de nuttige bacteriën te behouden. Vermijd ook hier het gebruik van kraanwater en chemische middelen.