Groene vijver weer helder. Krijg helder vijverwater met deze complete gids.

Groene vijver helder krijgen - Complete gids (2024)

Een heldere vijver is een natuurlijk kunstwerk in je tuin die rust en schoonheid uitstraalt. Helaas krijgen veel vijverliefhebbers op een zeker moment te maken met groen water. Het is een veelvoorkomend probleem dat niet alleen qua uitstraling een ergernis kan zijn, maar ook een teken is van een ongezond biologisch evenwicht in je vijver. Dit kan invloed hebben op de gezondheid van de vissen én waterplanten.

In deze gids gaan we in op waarom een heldere vijver belangrijk is, wat de oorzaken zijn van een groene vijver, hoe je deze kunt identificeren en geven we een compleet stappenplan om je groene vijver weer helder te krijgen. Ook geven we je tips om een groene vijver te voorkomen en een stappenplan om deze helder te houden. Als vijverliefhebbers weten we hoe belangrijk het is om te kunnen genieten van een heldere, gezonde vijver, en de experts van BluGarda staan klaar om je door dit proces te leiden.

1. Waarom is een heldere vijver belangrijk?

Voordat we ingaan op de details van het krijgen van helder vijverwater, zullen we eerst benadrukken waarom het belangrijk is een heldere vijver te hebben. Een vijver is in feite een op zichzelfstaande ecosysteem. Dit ecosysteem is een balans tussen het water, planten, dieren en omgeving.

Wanneer de balans verstoord raakt en het water troebel wordt, kan dat een kettingreactie van problemen veroorzaken. Groen water duidt vaak op een overmaat aan voedingsstoffen zoals nitraat en fosfaat, die gunstig zijn voor de groei van algen, maar niet voor de balans van het water voor planten en vissen. Een onbalans aan voedingsstoffen kan direct schadelijk zijn voor vissen en planten. De algengroei die na deze imbalans komt kan daarnaast ook ervoor zorgen dat waterplanten geen voedingsstoffen en zonlicht meer kunnen krijgen. Ook kunnen algen schadelijk zijn voor je vissen.

Een heldere vijver is dus niet alleen een bron van visueel genot, maar ook een teken van een gezond ecosysteem dat alle vijverbewoners ondersteunt.

2. Oorzaken van groen vijverwater of troebele vijver

Groen vijverwater wordt meestal veroorzaakt door zweefalgen, micro-organismen in het water van je vijver die groeien door zonlicht en voedingsstoffen. Algen en zweefalgen zijn in elke vijver aanwezig en kunnen in de meeste gevallen geen kwaad. Echter wanneer deze algen de kans krijgen om zeer snel te groeien en uit te breiden kan dit dus voor problemen zorgen voor de gezondheid van je troebele vijver.

Het aanpakken van groen water begint met het begrijpen van de oorzaken. Hieronder benoemen we de belangrijkste.

Imbalans in het ecosysteem

Soms is de oorzaak zo simpel als een teveel aan voedingsstoffen in het water. Dit kan komen door overmatig vissen voer, teveel plantenresten of een onbalans in de microbiële populaties die normaalgesproken voedingsstoffen recyclen.

Seizoensverandering

Naarmate het voorjaar aanbreekt en de temperatuur stijgt, kunnen algen in het vijverwater explosief groeien. In de zomer, met langere dagen en meer zonlicht, krijgen algen het ideale klimaat om te groeien. Opgestapelde voedingsstoffen uit de winter, vormen dan samen met het teveel zonlicht de ideale voedingsbodem op een algenbloei.

Zonlicht

Algen hebben licht nodig om te bloeien. Als je vijver direct zonlicht krijgt, kan dit de groei van algen bevorderen. Pieken in zonlicht gecombineerd met warmere temperaturen kunnen algengroei doen versnellen.

Te weinig filtering in vijver

Een goede filtering houdt het water in beweging en zorgt voor tijdige afbraak van voedingsstoffen door biologische filtering. Daarnaast kan het mechanisch algen uit het water verwijderen voordat ze zich kunnen ontwikkelen. Gebrek aan filtratie betekent vaak ook een gebrek aan circulatie, waardoor algen vrij spel krijgen.

3. Probleem vaststellen in vijver

Om het probleem met groen water effectief aan te pakken, is het van cruciaal belang om de exacte oorzaak ervan te achterhalen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om het probleem vast te stellen:

Testen van de waterkwaliteit

Gebruik een testkit om de niveaus van ammonia, nitriet, nitraat en fosfaat in de waterwaarden van je vijver te meten. Als deze hoog zijn, kan dat een aanwijzing zijn voor overvoeding van planten of verstoorde vijverparameters.

Kijk hoe snel je vissen het voer opeten

Het kan zijn dat je teveel voer geeft aan je vissen. Kijk na het voeren hoe snel je vissen het voer opeten. Je kunt als vuistregel nemen dat vissen het voer na 5 minuten op moeten hebben. Zo niet, dan worden ze mogelijk overvoed en kan een overtollige hoeveelheid voer niet worden opgegeten en het water vervuilen met voedingsstoffen.

Controleer bodem van je vijver op afvalstoffen

Bladeren, takken en ander vuil kan in je vijver terecht komen en naar de bodem zakken. Deze delen zullen na verloop van tijd afbreken en het ecosysteem van je vijver op de schop gooien. Controleer daarom of er een laag bladeren en takken op de bodem van je vijver ligt, dit kan mogelijk de oorzaak zijn van imbalans en algengroei.

Controleer je filter

Een verstopt of inefficiënt filter kan de groei van algen ondersteunen door voedingsstoffen vast te houden en een slechte circulatie in de hand te werken. Een filter waarvan de capaciteit te laat is

Na observeren van deze problemen ben je beter in staat om met de juiste stappen je vijver weer helder te krijgen.

4. Stappenplan om groene vijver helder te maken

Het oplossen van het probleem van groen water vereist een stapsgewijze benadering. Hier is een stappenplan dat je kunt volgen:

Schoonmaken van afval uit de vijver

Verwijder plantenresten, overtollig voer en ander organisch materiaal dat kan bijdragen aan de voedingsstoffen in je vijver.

Zorgen voor goede filtratie

Investeer in een goed biologisch filter met voldoende capaciteit dat de juiste micro-organismen in je filter ondersteunt zodat voedingsstoffen tijdig worden afgebroken. Algen kunnen worden weggefilterd in het mechanische filter.

Juiste hoeveelheid voer geven

Voorkom overvoeren en zorg ervoor dat je vissen het voer binnen 5 minuten helemaal opeten. Vaak kun je beter minder vaak voeren dan te veel. Wil je consistent je vissen voeren en meerdere malen per dag zonder er te veel moeite in te steken? Overweeg dan een automatische visvoeder waarmee je nauwkeurig het dieet voor je vissen kunt instellen.

UV-c apparaat voor bestreiden van zweefalgen

Een UV-c filter is de ideale manier om overtollige zweefalgen te bestrijden. De UV lamp in het UV-c apparaat schakelt algen en andere micro-organismen uit en zorgt dat deze geen kans krijgen om te groeien. Ook bij een vijver welke normaliter goed in balans is, kan het op een zonnige dat toch voorkomen dat er een algenbloei ontstaat. Een UV-c apparaat zorgt ervoor dat deze algenbloei geen kans krijgt.

Waterbehandeling met vijvermiddelen voor een snel resultaat

Vijvermiddelen voor natuurlijke vermindering van algen in je vijver

Soms wil je snel resultaat. Met de juiste vijvermiddelen kun je op een natuurlijke manier de balans in je vijver herstellen of net dat ene extra duwtje in de rug geven voor een heldere vijver. Er zijn meedere soorten vijvermiddelen te onderscheiden om het water in je groene vijver helder te maken:

  • Starterbacteriën - Zorg voor de juiste micro-organismen die afvalstoffen afbreken in het filter
  • Stabiele pH waarde - Herstelt pH balans met toevoeging van juiste, natuurlijke, mineralen
  • Afvangen micro-delen - Bindt micro-delen in je water aan zich vast tot een pulp van vlokken welke makkelijk af te vangen zijn
  • Koolstof bemesting - Verhoogd continu koolstof in vijver en verlaagd de pH waarde voor een vermindering van algengroei en betere plantengroei

Bij elk van deze stappen is evenwicht belangrijk. Het behandelen van de symptomen (groen water) is stap één, maar het oplossen van de onderliggende oorzaken (een onevenwicht in de vijver) is net zo belangrijk.

Shop direct

5. Algengroei in de toekomst voorkomen

Eenmaal je vijver weer helder en gezond is, wil je natuurlijk voorkomen dat het probleem van groen water terugkomt. Hier volgen enkele tips om algengroei te voorkomen:

Onderhoud aan het filter

Houd je filter goed schoon volgens de onderhoudsinstructies van je filter. Vervang tijdig de UV lamp in je filter. Na ca. 8.000 branduren is de werking van de UV-c lamp verminderd en zal deze dus minder helpen in het bestrijden van algen.

Afzinkende vuildelen voorkomen met een skimmer

Bij stevige wind of in de herfst kan het voorkomen dat bladeren en takken in je vijver belanden. Deze drijven vaak eerst op het oppervlak van je vijver om na verloop af te zinken naar de bodem om het evenwicht in je vijver te verstoren. Je kunt dit voor zijn met het plaatsen van een skimmer in je vijver. Een skimmer vangt deze vuildelen af voordat ze een probleem worden.

Onderhoud aan de vijver

Regelmatig onderhoud van je vijver, zoals het knippen van (dode) planten en het schoonhouden van de randen, kan helpen voorkomen dat nutriënten in het water terechtkomen.

6. Conclusie - Geniet snel weer van een heldere vijver

Het hebben van een groene vijver kan een doorn in het oog zijn. Maar wanneer je de oorzaken identificeert en de juiste stappen onderneemt kun je je vijver zo weer helder krijgen en houden. Met deze complete gids heb je alles in huis om je vijver helder te krijgen. Je vijver is en blijft een levend ecosysteem en dat maakt het helder houden van een vijver juist ook zo leuk. Het is natuur die continu in beweging is en waar je het hele jaar door op een andere manier van kunt genieten.

Terug naar blog

Veelgestelde vragen

Wat veroorzaakt een groene vijver?

Een groene vijver wordt meestal veroorzaakt door zweefalgen. Deze ontstaan door onbalans in het ecosysteem in je vijver.