BluGarda BluClear UV-c Apparaten

Wat zijn UVC apparaten?

Er wordt veel verteld over de werking van UV-c apparaten. Vaak wordt gesproken over UV-c filters. Die benaming is niet helemaal juist, want ze filteren het water niet. Daarom moet een UV-c apparaat altijd in combinatie met een vijverfilter gebruikt worden.

Met de ultraviolette straling die een UV-c lamp opwekt, worden micro-organismen vernietigd, die met het water meegevoerd worden door het apparaat, de vijverpomp zorgt voor de doorstroming.

Niet alle organismen worden vernietigd en dat is ook niet nodig, de apparaten hebben als hoofdtaak om groene zweefalgen te vernietigen, die zich bij opwarmend water razendsnel vermenigvuldigen en een groene soep veroorzaken in je vijver, dat wil je liever voorkomen.

Veel nuttige organismen, die juist meewerken om het biologisch evenwicht in stand te houden, zweven niet in het water, maar hechten zich op dragers zoals folie, planten en filtervulling. Ook draadalgen komen niet in het apparaat omdat deze zich ook vasthechten.

Hoe werkt UV-c?

UV-c straling dringt de celwand van een micro-organisme binnen en beschadigt de celkern, ze leven nog, maar hebben hun vermogen tot celdeling verloren en kunnen zich daardoor niet meer vermenigvuldigen.

  • UV is heel veilig, alleen water in de lamp wordt bestraald, de behuizing om de lamp zorgt ervoor dat er geen direct contact mogelijk is met personen of dieren, de ultraviolette straling is schadelijk voor mens en dier bij direct contact.
  • UV heeft lage onderhoudskosten
  • UV helpt met desinfecteren zonder gebruik van chemicaliën
  • UV voegt geen geur of smaak toe aan het water en verandert deze ook niet
  • Het is onmogelijk om een te hoge capaciteit van UV te gebruiken
  • De UV-c lampen van BluGarda zijn gemakkelijk te demonteren. Zo kun je ze zonder gedoe makkelijk schoonmaken.
Bekijk onze BluClear UV-c Apparaten

Hoe wordt UV straling opgewekt?

De UV-c lampen wekken een ultraviolette straling op, waarvan bewezen is dat deze zeer effectief werkt in het doden van micro-organismen.

Een elektrische spanning, over de gehele lengte van de lamp, gaat door het gas dat zich in de lamp bevindt en UV-c straling opwekt. De UV-c lamp en het beschermglas zijn gemaakt van kwartsglas, waar de UV straling gemakkelijk doorheen gaat.

Het gas in de lamp is na ca. 9.000 branduren (ongeveer één seizoen) verbruikt, dan verliest de lamp zijn werking en moet vervangen worden. De lamp wekt dan geen blauw UV-c licht meer op.

Gebruik in de praktijk

UV-c apparaten worden voor vijvers vooral ingezet om groen water tegen te gaan. Groen water komt voor in nieuw aangelegde vijvers, in onbeplante vijvers en in met vissen overbevolkte vijvers.

De groene kleur komt van ontelbare microscopisch kleine algen die in het water zweven. Doordat ze zweven worden ze met de waterstroom mee door het UV-c apparaat gevoerd en vernietigd.

Om groen water tegen te gaan wordt doorgaans de formule gehanteerd die overeenkomt met het gebruik van 2-3 watt lampvermogen per 1000 liter vijverwater voor 'standaard' vijvers. Voor koivijvers (veel vissen, geen planten) wordt geadviseerd het vermogen te verhogen tot 4 tot 5 watt per 1000 liter vijverinhoud.

Met de BluFilter onderwaterfilters zijn pomp, filter en UV-c lamp in 1 apparaat verenigd, kant-en-klaar voor gebruik in siervijvers/spiegelvijvers, met de meegeleverde fonteinkoppen kan een mooie fontein gemaakt worden.

Reiniging

Het is belangrijk de kwartsbuis af en toe te reinigen, daarom is het verstandig een apparaat te kiezen waar lamp en kwartsbuis gemakkelijk demonteerbaar zijn.