Heb je last van groen of troebel water en lukt het niet om dit op te lossen met je filter? Het gebruik van een UV (Ultra Violet) lamp kan uitkomst bieden om je vijver helder te krijgen. Een UV lamp (specifiek UV-c lamp) kan helpen om algen, welke het groene water veroorzaken, te vernietigen en zo te verwijderen uit je vijver.
Is het gebruik van UV in de vijver nieuw voor je of wil je ontdekken hoe je het perfect kunt toepassen in je vijver? Vanuit de jarenlange ervaring van BluGarda helpen we je graag om kennis te maken met UV voor je vijver of hoe je dit perfect kan toepassen om je vijver kristalhelder te krijgen. Wil je daarnaast persoonlijk advies ontvangen? Dan kun je contact opnemen met de experts van BluGarda of direct antwoord krijgen door gebruik te maken van onze UV-c keuzehulp.
Let op: neem bij werken met UV-c licht altijd de veiligheidsvoorschriften van het product in acht. Voorkom contact met huid en ogen met UV-c licht.
Table of content
Waarom UV in de vijver?
Het gebruik van UV in je vijver kan helpen om je vijver kraakhelder te maken. Wanneer je last hebt van enorme algengroei en je dit niet kunt bestrijden met je filter, kan een UV lamp uitkomst bieden.
Zweefalgen bestrijden in de vijver
Wanneer de temperaturen stijgen of het een zonnige periode wordt, kunnen zweefalgen zich in je vijver snel vermenigvuldigen. Zweefalgen ontstaan doordat er een overschot is aan voedingsstoffen die niet snel kunnen worden opgenomen door je filter en/of planten. Dit is een natuurlijk proces en zolang de algen niet in overvloed aanwezig zijn is dit niet schadelijk. Het maakt je vijver echter wel troebel en hierdoor kan een groene waas ontstaan en je vissen, planten en bodem niet meer zien.
Wil je
Wat is UV licht?
Licht bestaat uit verschillende spectra (golflengtes). Sommige delen hiervan kunnen we met het blote oog zien. Andere kunnen we voelen (infrarood als hitte). UV licht zit net buiten het zichtbare deel van het lichtspectrum. Het heeft een korte golflengte dan zichtbaar licht en is daarom energierijker.
Verschillende soorten UV licht
UV licht kan worden opgedeeld in 3 soorten licht: UV-a, UV-b en UV-c. Onze zon maakt ook UV straling aan. Daarvan bereiken UV-a en UV-b ons aardoppervlak, UV-c wordt door onze atmosfeer geblokkeerd.
UV-c is het meest schadelijke deel van UV straling. Hoewel alle UV straling schadelijk kan zijn voor mensen, is UV-c het meest krachtig en kan in korte tijd schade toebrengen aan huid en ogen.
Soort UV-c | Golflengte spectrum licht |
UV-a | 315-400 nm |
UV-b | 280-315 nm |
UV-c | 100-280 nm |
Gebruik van UV-c voor je vijver
Omdat UV-c zo krachtig is, heeft het een bijzondere toepassing voor in vijvers. Het kan micro-organismen zoals algen en bacteriën onschadelijk maken. Door de kracht van dit spectrum maakt het de celwanden van kapot. Hierdoor kunnen bacteriën en algen zich niet verder vermenigvuldigen. Zo stop je eenvoudig een algenbloei en/of ziekteverwekkers in je vijver.
Hoe werkt UV-c in de vijver?
Voordelen en nadelen van UV-c in de vijver
Kiezen van juiste UV-systeem voor vijver
Veiligheid van UV-c in je vijver
Onderhoud aan UV systemen in je vijver
test
Test 2