Energiezuinige vijverpomp

Een vijverpomp kan dag en nacht aan staan in je vijver. Hierdoor kan deze (ongezien) veel energie verbruiken. Het is daarom slim om te kiezen voor een energiezuinige vijverpomp. Dit is een vijverpomp waarbij je met minder stroomverbruik toch evenveel uitvoer krijgt als een (oudere) vijverpomp. We leggen in dit artikel uit hoe je kunt kiezen voor een energiezuinige vijverpomp en hoe je stroom (en kosten) kunt besparen rondom je vijver.

1. Wat is een energiezuinige vijverpomp?

Met een energiezuinige vijverpomp bedoelen we een pomp die met minder stroomverbruik evenveel capaciteit heeft als vergelijkbare vijverpompen. Een energiezuinige vijverpomp is efficiënter in het verbruik van de energie. Door slimme ontwikkelingen en innovaties verspillen deze vijverpompen minder energie.

2. Waarom kiezen voor een energiezuinige vijverpomp?

Bij de aanschaf van een nieuwe vijverpomp kijk je vaak alleen naar de prijs van de vijverpomp zelf. Maar het is belangrijk om de jaarlijkse energiekosten van de vijverpomp ook mee te nemen. Het kan soms zijn dat een vijverpomp die goedkoper was in aanschafwaarde, na 5 jaar duurder bleek te zijn dan een duurdere pomp in aanschafwaarde. Dit kan wanneer deze duurdere pomp zuiniger is in energieverbruik.

Bij hoge energiekosten en langdurig aan staan van de vijverpomp, loont het dan vaak al snel om voor een duurdere energiezuinige vijverpomp te kiezen.

3. Hoe bereken je het energieverbruik van je vijverpomp?

Bij aanschaf van een nieuwe vijverpomp is het slim om het energieverbruik van de nieuwe vijverpomp en eventueel ook je oude vijverpomp te berekenen. Zo weet je hoeveel je in de oude en nieuwe situatie kwijt ben aan energiekosten.

Je kunt het energieverbruik en kosten op twee manieren berekenen: handmatig of met behulp van onze rekentool. Hieronder leggen we uit hoe je handmatig het energieverbruik kunt berekenen.

Rekentool voor het energieverbruik van je vijverpomp

Vul de gegevens van je situatie in, de gegevens van je oude pomp en je nieuwe pomp en zie direct wat je eventuele besparing is in energieverbruik en kosten.

Rekentool energieverbruik vijverpomp

Bereken handmatig het energieverbruik van je vijverpomp

Om het energieverbruik en de energiekosten van je vijverpomp te kunnen berekenen heb je het volgende nodig:
 • Vermogen vijverpomp
  Bijvoorbeeld 40 watt
  Het stroomverbruik van je vijverpomp uitgedrukt in watt. Je vindt deze bij een nieuwe vijverpomp op de website of de verpakking. Bij je oude kun je die vinden op het typeplaatje op de pomp
 • Draaiuren per dag
  Bijvoorbeeld 24 uur per dag
  Het aantal uren dat je pomp gemiddeld per dag aan staat. De meeste pompen staan 24 uur per dag, 7 dagen in de week aan.
 • Energiekosten
  Bijvoorbeeld €0,50 per kWh
  De kosten voor energie van je energieleverancier in Euro per kWh. Je vindt deze in de afspraken met je energieleverancier.

Stap 1: bereken totale kWh per jaar
Om het totale energieverbruik per jaar te berekenen kun je dit doen door het aantal kWh op jaarbasis te berekenen.

kWh (per jaar) = gemiddeld aantal uren per dag aan (uren) x 365 x vermogen (watt) / 1.000

Rekenvoorbeeld
Stel je hebt een vijverpomp met een vermogen van 50 watt en deze staat 24 uur per dag 365 dagen per jaar aan, dan bereken je het aantal kWh per jaar als volgt:

kWh (per jaar) = 24 x 365 x 50 / 1000 = 438 kWh

Stap 2: bereken energiekosten per jaar
Om je totale energiekosten per jaar te berekenen vermenigvuldig je de berekende kWh per jaar met het energietarief van je leverancier.

Energiekosten (per jaar) = kWh (per jaar) x energietarief in € (per kWh)

Rekenvoorbeeld
Stel je hebt een energieprijs van €0,50 per kWh en het berekende energieverbruik van je vijverpomp is 438 kWh per jaar. Dan zijn je jaarlijkse energiekosten als volgt:

Energiekosten (per jaar) = 438 x €0,50 = € 219,-

Stap 3: vergelijk oude met nieuwe pomp
Om je besparing in energiekosten te berekenen hoef je in bovenstaande berekening alleen maar het vermogen naar die van je oude/nieuwe pomp aan te passen. Stel je voor je oude pomp had een vermogen van 70 watt en de nieuwe heeft het vermogen van 50 watt.

kWh (per jaar) oude pomp 70 watt = 24 x 365 x 70 / 1000 = 613 kWh
Energiekosten (per jaar) oude pomp 70 watt = 613 * 0,50 = €306,50

Besparing energiekosten = € 306,50 - € 219,00 = € 87,60 per jaar

Zo zie je dat in deze situatie je met een vermogen van 50 watt in plaats van 70 watt je al snel € 87,60 per jaar kan besparen. Deze besparing kan soms bijna net zoveel zijn als de aanschafwaarde van een pomp. Het loont soms dus al snel om je oude pomp te vervangen met die van een nieuwe pomp.

4. Kies voor een regelbare vijverpomp

Wanneer je een normale vijverpomp koopt is deze afgesteld op een bepaald vermogen. De motor die erin zit onttrekt een vermogen aan stroom uit het stroomnet en zet deze om in energie om water te verplaatsen. Het kan zijn dat je voor je vijver net iets meer of minder vermogen nodig hebt dan de vijverpompen die worden aangeboden. Het kan dan slim zijn om te kiezen voor een regelbare vijverpomp. Hiermee kun je het vermogen van je vijverpomp exacter afstellen op de behoefte van je vijver. Hierdoor heb je wellicht minder vermogen nodig dan wanneer je voor een gewone vijverpomp kiest.

Koop regelbare vijverpomp