Filtermateriaal

Om het eco-systeem en goede filtering in je vijver te stimuleren bevatten de filtersystemen van BluGarda één of meer van de volgende soorten filtermateriaal:

  • Filterschuim/filtermatten
  • Filterborstels
  • Bioballen
  • Zeoliet

Éponge filtrante et tapis filtrants

Les tapis filtrants ou les éponges filtrantes fonctionnent comme un média filtrant mécanique. Ils captent les particules grossières et fines de l’eau, comme les feuilles, les algues et la saleté. Lors de l'utilisation, placez les tapis ou les éponges dans le compartiment filtrant de votre filtre de bassin. Il est important de les vérifier régulièrement et, en cas de contamination, de les rincer délicatement à l'eau du bassin pour retenir les bactéries bénéfiques.

Évitez d'utiliser l'eau du robinet car elle peut tuer les bactéries bénéfiques. Évitez également les produits de nettoyage (chimiques), car ils peuvent être nocifs pour les poissons, les plantes et autres organismes vivants de votre bassin.

Zeoliet

Zeoliet is een natuurlijk mineraal dat vooral bekend staat om zijn vermogen om ammoniak uit het water te verwijderen. Voor gebruik moet je het zeoliet eerst grondig spoelen. Plaats het vervolgens in een netje of filterzak en leg het in het filter of direct in de vijver.

Zeoliet kan na verloop van tijd verzadigd raken. Om het te regenereren, kun je het een nacht in een zoutoplossing laten weken en daarna grondig spoelen voordat je het opnieuw gebruikt.

Bioballen

Bioballen zijn ontworpen voor biologische filtratie en bieden een groot oppervlak voor de groei van nuttige bacteriën. Deze bacteriën helpen bij het afbreken van schadelijke stoffen zoals ammoniak en nitrieten. Plaats de bioballen in het biologische compartiment van je vijverfilter. Ze hebben weinig onderhoud nodig, maar het is goed om ze af en toe te controleren.

Als ze vervuild zijn, spoel ze dan voorzichtig af met vijverwater om de nuttige bacteriën te behouden. Vermijd ook hier het gebruik van kraanwater en chemische middelen.