Vijveronderhoud gedurende de herfst: alle stappen om je vijver gezond te houden

Goed onderhoud van je vijver is belangrijk om het water in je vijver gezond te houden voor je vissen en planten. In elk seizoen is het weer en klimaat anders en heeft dit impact op je vijver. In de herfst gaat je vijver langzaam over van warme zomerse temperaturen naar de winter. Bomen laten blaadjes los en kunnen in de vijver terecht komen. Het is daarom verstandig om voorbereidingen te treffen om je vijver gezond de winter in te laten gaan.

In dit artikel zullen we alle voorbereidingen en onderhoudstaken tijdens de herfst uitgebreid bespreken. Zo kun je je vijver gemakkelijk onderhouden, blijven je vissen en planten gezond.

1. Effecten van het weer in de herfst op je vijver

In de herfst dalen de temperaturen, kan het erg winderig zijn en laten veel bomen de blaadjes los. Veel regen en blaadjes in de vijver kunnen het eco-systeem verstoren. Water kan troebel worden en vissen kunnen daardoor ziek worden. Zorg er dus voor dat je goed bent voorbereidt op herfst.

2. Hoe bereid je je vijver voor op de herfst?

De herfst staat op het punt te beginnen! Hoe zorg je ervoor dat je vijver klaar is voor de weersomstandigheden van de herfst?

 • Controleer waterkwaliteit
  Controleer de kwaliteit van je vijver door parameters zoals pH, ammoniak, nitraat en nitriet uit te lezen met een testkit. Zorg ervoor dat je bij uitschieters water ververst, het filter goed werkt en gebruik eventueel middelen om te compenseren.
 • Schakel vijverapparatuur langzaam af
  Met de lagere temperaturen hoeft je filtersysteem minder hard te werken. Je kunt daarom je vijverapparatuur langzaam afschakelen. Eventuele UV-c apparaten kunnen aan het einde van de herfst worden uitgeschakeld en een regelbare vijverpomp kan op een lagere stand worden gezet.
 • Installeer een skimmer
  In de herfst kan je vijver vol komen te liggen met blaadjes en takjes van de bomen. Zodra deze naar de bodem van je vijver zinken, kunnen ze zorgen voor een dikke laag slib door ontbinding. Het is verstandig om de blaadjes en takjes tijdig op te vangen met behulp van een skimmer. De skimmer trekt oppervlaktevuil naar zich toe en vangt dit op in een mandje. Zo hoef je alleen nog maar af en toe het mandje te legen.
 • Controleer werking vijverapparatuur
  Controleer regelmatig of je vijverapparatuur goed werkt. Maak vijverapparatuur regelmatig schoon van blaadjes zodat deze effectief blijven werken.
 • Verwijder (organisch) afval uit je vijver
  Verwijder takjes, blaadjes en ander organisch afval uit je vijver. Zo zorg je ervoor dat dit niet gaat ontbinden en voor een vertroebeling van je vijverwater kan zorgen.

3. Welk onderhoud pleeg je tijdens de zomer?

Tijdens de zomer is de activiteit in je vijver erg hoog. Het krioelt van (nieuw) leven. Goed onderhoud, regelmatige controle en juiste apparatuur helpen met het helder en gezond houden van je vijver.

 • Zorg voor een goede filtering
  Controleer regelmatig de werking van de filtering van je vijver. Controleer de stroming en of er niet ergens blokkades zitten. Maak regelmatig vuilkorven van vijverpompen schoon zodat de capaciteit goed blijft. Heb je soms last van een algenbloei? Dan kan een UV-c apparaat uitkomst bieden.
 • Ververs regelmatig vijverwater
  Ondanks goede filtering kunnen bepaalde schadelijke stoffen zich opbouwen. Door hoge temperaturen kan er ook veel vijverwater verdampen. Ververs daarom regelmatig het water in je vijver en voeg nieuw water toe.
 • Verwijder planten die niet winterhard zijn
  Verwijder planten die de koude temperaturen van de winter niet overleven. Zet deze op een vorstvrije plaats in een ton of emmer met water.
 • Snoei planten bij
  Snoei planten bij zodat deze er netjes bij staan om te overwinteren. Controleer altijd per plant wat de beste verzorgingstips zijn.

4. Tips voor apparatuur in je vijver tijdens de herfst

Wij adviseren het volgende voor je vijverapparatuur in de herfst:

 • Schakel aan het einde van de herfst vijverapparatuur uit welke niet meer nodig is
 • Bewaar vijverapparatuur op een vorstvrije plaats en maak schoon zodat deze in de lente direct weer te gebruiken is

5. Na de herfst

De herfst is (bijna) afgelopen en de winter komt eraan! Dit betekent dat je vijver in winterslaap gaat en moet voorbereiden op (ijs)koude temperaturen. Lees in ons artikel alles over hoe je je vijver kunt voorbereiden op de winter.